Upoznavanje novih ljudi

Uključivanjem u volontiranje broj ljudi koje upoznajete raste iz dana u dan.

Kontakti stečeni tijekom volontiranja mogu pomoći u kasnijem pronalasku zaposlenja – organizator volontiranja može vas preporučiti za određeni posao ili se možete zaposliti u organizaciji u kojoj ste volontirali ukoliko se pokažete kao osoba koja iznimno kvalitetno obavlja povjerene joj zadatke.

 

Stjecanje novih znanja i vještina

Organizatori volontiranja za svoje volontere često organiziraju edukacije za volontere. Sudjelovanjem na edukacijama volonteri se pripremaju za preuzimanje vlastitih zadataka. Sadržaj edukacije vjerojatno će obuhvaćati osnovne informacije o samom organizatoru volontiranja, volontiranju općenito, pravima i obvezama volontera, vašoj ulozi i zadacima tijekom trajanja volontiranja i slično. Na ovaj način stječete vještine i znanja koje vam mogu pomoći u pronalasku budućeg radnog mjesta.

 

Oblikovanje vlastite karijere kroz upoznavanje vlastitih preferencija

Volontiranje je idealna prilika da se okušate u različitim poslovnim okruženjima i radnim zadacima koji će vam kasnije pomoći u donošenju odluke u kojem smjeru razvijati profesionalnu karijeru. Volontirajte u organizaciji koja se bavi područjem koje vas privlači i u kojem se želite okušati. Osjetite kako je to preuzeti odgovornost, voditi tim ili izvršavati zadatke koje vam je netko dodijelio. Ove situacije mogu vam pomoći da donesete odluku o nastavku karijere.

 

Volontiranje vam pomaže da ostanete aktivni

Nekad je teško pokrenuti se i pronaći motivaciju za rad u vremenima kada ste bez posla. Volontiranje je izvrstan način da steknete radne navike i razvijete osjećaj odgovornosti prema poslu.

 

Obogaćuje životopis

Volontiranje je način da svom budućem poslodavcu pokažete kako niste pasivno sjedili na stolici dok ste tražili posao, nego ste aktivno poduzimali korake kako bi stekli što više iskustva na različitim poljima i time postali što kompletniji radnik i u konačnici postali što atraktivniji poslodavcima.

 

Zabava!

Volontiranje je neiscrpan izvor zabave! Bez obzira sastoji li se vaše volontiranje od samostalnog rada, rada u grupi ili rada s korisnicima, zabava je nezaobilazna. Na mentorskim sastancima za volontere upoznat ćete druge osobe zainteresirane za slična područja koja su i vama zanimljiva. Takve dodirne točke, rasprava, slična iskustva potaknut će razgovor, neformalna druženja, a ponekad i prijateljstva.